Tipovi i Upotreba Grafičkih Fajlova

jenostavno sss.png

Kao dizajner svakodnevno koristim desetine različitih fajlova i u pola noći znam koja ekstenzija stoji iza kog tipa fajla, ali ako niste u ovom poslu dugo ili uopšte, vrlo verovatno nemaš predstavu šta je to .svg, .idd ili .eps. Iako ne treba napamet da znaš sve grafičke formate fajlova koje postoje, ovaj vodič i “puškice” na kraju, te mogu spasiti nekvalitetno ištampanog sadržaja, sporog veb sajta ili loše digitalne slike.




 
 

Skoro svaka grafika i fotografija koju vidite na internetu je grafički fajl, tj. slikovna datoteka. Takođe, većina šampanog materijala, printovi na garderobi, obući, aksesoaru, sva moguća pakovanja proizvoda i reklama su potekli iz grafičkog fajla. Svaki tip fajla ima svoje prednosti, nedostatke i optimizovan je za određenu upotrebu.

Upravo identifikacija svih onih čudnih završetaka posle imena datoteka koje viđaš ili od tebe traži dizajner/štamparija i njihova funkcija će biti današnja tema.

Kategorije Grafičkih Fajlova

Postoje tri glavne kategorije grafičkih fajlova, a svaka od njih se posebno deli na još tri grupe - univerzalne, tj. idealne za razmenu, izvorne, odnosno one koje se mogu otvarati samo u određenim programima i one kreirane za korišćenje na internetu, tj. veb dizajn.

Vektorski fajlovi 

Vektorske grafike sam spominjala u tekstu o dizajnerskim terminima. One predstavljaju grafiku koja je formirana iz niza matematičkih jednačina definisanih 2D tačkama. Računar ih sve zajedno povezuje linija i krivinama i na taj način formira oblik. Ovaj tip grafika uvek izgleda isto. Bez obzira koliko ih zumirali ili uvećavali, vektorski fajl neće izgubiti svoj kvalitet. 

Rasterski fajlovi

Raster (takođe objašnjen u tekstu o dizajnerskim terminima) je tip grafike sačinjen od mreže piksela, tj idividualnih kvadratića, od kojih svaki ima svoju vrednost boje, nijanse, zasićenosti i prozirnosti. Rasterski fajl postoji u jednoj originalnoj veličini i rezoluciji, pa kada zumiramo ili uvećamo postaju mutne ili pikselizovane. 

Fajlovi za izgled stranice 

(Page Layout Files) se sastoje iz mešavine fajlova iz prethodne dve kategorije koji su smisleno aranžirani na jednoj strani. Svaki element koji se nalazi u ovim fajlovima će se pri zumiranju ili uvečanju ponašati shodno svojim primarnim osobinama (vektorski elementi će zadržati svoj kvalitet, rasterski će postati lošijeg kvaliteta).

Vektorski Fajlovi

Vektorske grafike se uglavnom koriste za logotipe, digitalne ilustracije i paterne, ikone, fontove… Programi u kom se one najčešće kreiraju i uređuju su Adobe Illustrator i CorelDraw (mada oni prihvataju i rasterske grafike)

.eps (Encapsulated PostScript)

Tip datoteke koji spada u grupu za razmenu, koristi se za čuvanje vektoriskih grafika koje mogu da se kreiraju ili otvore u skoro svakoj vrsti programa za grafički dizajn. Obično sadrži jedan dizajnerski element (npr. logo, ikonicu, patern, ilustraciju) koji se importuje i koristi u većem dizajnerskom projektu. 

Koriste se za:

  • Slanje vektorskih logotipa ili ilustracija klijentu, dizajneru ili štampariji bez obzira u kojoj veličini će biti korišten ili ištampan, jer će uvek ostati istog kvaliteta. 

  • Slanje dizajneru kada mu treba vektorska grafika, a ne znaš koji program koristi.

Ne koristi se za:

  • Prikazivanje grafika na internetu. 

  • Fotografije ili gotove ilustracije, jer, iako može da podrži rasterske grafike, ovaj tip fajla je prvenstveno osmišljena za individualne vektorske elemente. 

.svg (Scalable Vector Graphic)

Fajlovi koji imaju .svg ekstenziju spadaju u grupu koja se koristi samo za web. Idealni su za prikazivanje ikonica, logotipa i svih ostalih vektorskih grafika na veb stranicama i u onajn aplikacijama, a može biti i interaktivna ili animirana. Takođe se može kompresovati (smanjiti zapermina, tj. veličina koju zauzima na memoriji) bez gubitka kvaliteta.

Koristi se za:

  • Dizajniranje interkativnih veb stranica, animiranih veb zapisa

  • Upotrebljavanje oštrih vektorskih oblika visokog kvaliteta, a male zapremine koja se brzo učitava

Ne koristi se za:

  • Bilo koji dizajn van veba, tj. interneta.

.ai (Adobe Illustrator)

Ovaj vektorski tip fajla spada u grupu izvornih fajlova i otvara se samo pomoću Adobe Illustrator dizajnerskog programa. Koristi se za stvaranje vektorskih elemenata, ali i povezivanje svih ostalih tipova datoteka kako bi se kreirao novi dizajn, tj. projekat za digitalnu i štampanu upotrebu. Iz ovog fajla se mogu eksportovati ostale vrste vektorskih i rasterskih datoteka. 

Koristi se za:

  • Dizajniranje ili modifikovanje bilo koje vrste vektorsog elementa. 

  • Kreiranje logotipa, ikone, ilustracije, paterna za brend i bilo koje druge vektorske grafike koju kasnije treba koristiti na mnogo načina.

  • Kreiranje jednostranog sadržaja za štampu kao što su posteri, flajeri, vizit kartice.

Ne koristi se za:

  • Modifikovanje fotografija i ostalih rasterskih grafika. Iako je ovo moguće, opcije su veoma ograničene i bolja solucija za ovo je Adobe Photoshop i slični programi.

 .cdr (CorelDraw)

Isti tip fajla kao .ai (Adobe Illustrator) i sve apsolutno isto važi kao za njega, samo što se za otvaranje ovog fajla koristi drugi program koji se zove Corel i kreator programa je druga firma.

 
 

Rasterski Fajlovi

Rasterske datoteke su najčešće vrste grafičkih datoteka. Sastoje se od mreže piskela gde svaki piksel (kvadratić) predstavlja pojedinačnu boju unutar grafike ili fotografije. Koriste se za digitalni, veb i štampani sadržaj. Iako neki rasterski fajlovi nisu kompresovani i zadržavaju originalni kvalitet, većina ih koristi neku vrstu kompresije.

.jpeg ili .jpg (Joint Photographic Experts Group)

Ovo su kompresovane jednoslojne slike tj. grafike, koje će uvek imati pozadinu (ako nije predodređena, prilikom čuvanja fajla u jpg formatu, automatski će se pojaviti bela ili crna pozadina). Koriste se za fotografiju ili grafiku. Postoje različiti stepeni kompresije koja se dešava sa .jpg fajlovima - od najmanjeg, koja stvara sliku višeg kvaliteta, ali i veće zapremine, dok najveći stepen kompresije daje sliku slabog kvaliteta sa malom zapreminom.

Koristi se za:

  • Fotografije ili digitalna umetička dela kreirana za preuzimanje sa interneta.

  • Štampanje fotografije ili umetničkog dela

  • Uređivanje fotografija i manipulisanje rasterom.

  • Slanje klijentu dizajna na brz pregled 

  • Slanje grafika e-mejlom

Ne koristi se za:

  • Grafike koje netreba da imaju pozadinu, ili treba da budu delimično ili potpuno transparentne  na nekim delovima

  • Slojevite grafike koje imaju slojeve (layers) se mogu zasebno modifikovati. JPG je ravna grafika i svi slojevi koji se kreiraju tokom dizajna se, pri čuvanju u .jpg format, stapaju u jedan i ne mogu se više razdvojiti. 

.png (Portable Network Graphics)

Najčešće se koristi za upotrebu jednostavnih grafika u interaktivnim dokumentima, na internetu i veb stranicama zbog svoje male zapremine, a dobrog kvaliteta. Imaju mogućnost delimične ili potpune transparentnosti grafičkih elemenata, pa se može kreirati osećaj dubine. Ovaj tip fajla je postao najčešći format koji se upotrebljava na internetu.

Koristi se za:

  • Čuvanje i korišćenje jednostavnih grafika visokog kvaliteta i male zapremine, koji imaju prozirne delove.

  • Ilustracije sa manjom količinom boja.

Ne koriste se za:

  • Fotografije ili detaljne ilustracije, jer će se zapremina datoteke znatno uvećati, jer je ovo datoteka koja ne kompresuje grafiku (bez gubitka).

  • Fajlove koji su spremni za štampanje, jer su datoteke sa .png ekstenzijom optmizovane samo za ekrane.

.gif (Graphics Interchange Format)

Ove jednoslojne datoteke su niske rezolucije i uglavnom se koriste onlajn. Kompresovane su kako bi im zapremina bila mala, a najčešće su animirane i imaju mogućnost prozirne pozadine. Ovaj tip fajla ima ograničenje na korišćenje samo 256 boja.

Koriste se za:

  • Kreiranje veb animacije koja neće opteretiti veb sajt ili aplikaciju. 

  • Male datoteke jednostavnih ikona ili ostalih veb grafika sa vrlo ograničenim brojem boja

Ne koriste se za:

  • Fotografije visokog kvaliteta ili komplikovane ilustracije, zbog ograničenog broja boja

  • Štampanje bilo kog tipa grafike ili fotografije

  • Modifikovanje i uređivanje višeslojne grafike.

.tiff (Tagged Image File)

Rasterski, višeslojni fajl sa najvećom zapreminom i potpun bez gubitka na kvalitetu. Uprkos visokom kvalitetu grafika ili fotografija sa .tiff ekstenzijom, ovaj tip fajla treba izbegavati u svakodnevnoj upotrebi, a posebno u veb dizajnu, zbog ogromne zapremine i opterećenja na memoriju računara. 

Koristi se za:

  • Štampanje kvalitetnih grafika i fotografija sa visokom rezolucijom

  • Skeniranje dokumenata, fotografija, umetničkih dela i čuvanje sa nejvišim mogućim nivoom kvaliteta i očuvanjem originalnih atributa

Ne koristi se za:

  • Grafike koje se ubacuju u aplikacije, veb ili bilo koji onlajn dizajn


.psd (Adobe Photoshop)

Izvorni rasterski fajl koji se otvara samo u Adobe Photoshop programu. U njemu se modifikuju ostali rasterski fajlovi i mogu se na njih dodavati vektorski kako bi se dobile ostale višeslojne ili jednoslojne rasterske datoteke. 

Koristi se za:

  • Manipulisanje i modifikovanje fotografija

  • Kreiranje grafike za veb dizajn

Ne koristi se za:

  • Pripremu sadržaja velikih dimenzija za štampanje

 
 

Fajlovi za Izgled Stranice

Ove vrste datoteka sadrže i sastavljaju mnoge različite tipove fajlova.

.pdf (Portable Document Format)

Jedan od najstarijih tipova datoteka na ovoj listi, najčešće fajl koji se šalje na štampu. Spada u grupu fajlova za razmenu. U pitanju je univerzalan format fajla u kom se čuvaju/ugrađuju tekstovi, slike, dizajn i ostale grafike iz izvornog fajla i ostaju onako kako ih poređamo pre čuvanja.

Koriste se za: 

  • Onlajn prikazivanje dokumenata (poput postera, flajera, časopisa, brošura, knjiga, kataloga, legalnih dokumenata i sličnog) koji nisu namenjeni za modifikovanje i koji treba da zadrže dizajn i raspored, a pregledni su i laki za preuzimanje.

  • Slanje gore pomenutih vrsta dokumenata na štampanje kako bismo bili sigurni da će sve ostati na svom mestu i u odabranoj veličini.

Ne koristi se za:

  • Čuvanje fajlova kojima će trebati izmena u budučnosti. 

.indd (Adobe InDesign)

Izvorni fajl programa za kreiranje izgleda i rasporeda višestranih dokumenata koji se zove Adobe InDesign. Uglavnom se u ovom formatu čuvaju veće publikacije poput knjiga, časopisa, brošura, kataloga, novina, e-knjiga, kako bi se kasnije ponovo modifikovale i eksportovale u .PDF za štampu ili digitalnu upotrebu.

Koristi se za:

  • Kreiranje i modifikovanje višestranih dokumenata.

  • Kreiranje i modifikovanje marketing i brending materijala.

  • Stvaranje šablona za raspored elemenata na stranici.

  • Kombinovanje vektorskih i rasterskih elemenata u jedan dizajn.

Ne koristi se za:

  • Modifikovanje ili kreiranje vektorskih i rasterskih grafika

 
 
cheatsheet grafičke datoteke - file types

Hvala na pažnji. Do sledećeg čitanja.

P.S. Ne zaboravite da budete kreativni, čuvajte se i ostanete kod kuće.

 
 
Natasa Buha / NB Creative Studio

Prvi put si ovde? Dobrodošao/la! Moje ime je Nataša i bavim se dizajnom, marketingom, razvojem biznisa i crtanjem.

Ovo je moja “digitalna beležnica” u kojoj delim svoja znanja, iskustva, primere, projekte, inspiraciju i motivaciju. Teme su grafički i veb sajt dizajn, društvene mreže i internet marketing, razvoj biznisa, organizacija i inspiracija.

———

U ovom tekstu pišem o različitim vrstama grafičkih fajlova i za šta se koji koristi.

———

Ukoliko nisi do sada, pogledaj ovaj kratki video tutorijal o Canva dizajnerskom programu:

———

A možda te interesuju i ovi tekstovi:


n b creative studio

Freelance designer creating simple, intuitive & alluring designs that go beyond just looking great

INTERIOR | GRAPHIC | WEBSITE DESIGN

https://nbstudio.me
Previous
Previous

Elementi Veb Sajta koji Daje Rezultate

Next
Next

Kako Boje Utiču na Odluke