Besplatni Alati i Resursi + Moj Dizajn Proces

kreativni proces.jpg

Naučio si šta je grafički dizajn i kako je počeo; koje to osnovne elemente i principe treba slediti, pričaš dizajnerski jezik. Pravi je trenutak da te, u ovom četvrtom delu, upoznam sa korisnim, a besplatnim alatima i resursima koji će ti pomoći u svom otkrivanju grafičkog dizajna, ali i možda inspirišem svojim kreativnim procesom.

Alati koje ću podeliti su besplatni i veoma laki za upotrebu, tako da ih može koristiti bilo ko. Takođe, nisu ograničeni samo na grafički dizajn, već mogu biti od pomoći i za ostale sfere umetnosti, a neki i života.

Što se mog procesa kreiranja tiče, on je uvek u “radnom” stanju, tj. konstantno tražim načine da ga unapredim, osvežim ili napravim efikasnijim. Sa druge strane, dosta ovih “koraka” primenjujem i na druge aktivnosti, tako da te možda inspiriše i van ove oblasti.

 

Besplatni Alati i Resursi

Obožavam koliko su tehnologija i internet napredovali od kad sam ja krenula na fakultet (davno je to bilo 😅)! Ne trebaju ti skupi i veliki profi dizajnerski programi i ludački jak kompjuter koji može sve da ih podrži (osim ako nisi profesionalni dizajner, poor us) da bi kreirao lepe vizuale i počeo da učiš osnovni grafički dizajn. Tu su sjajne platforme koje ti dozvoljavaju da sve to radiš u svom pretraživaču, samo uz pomoć dobre internet konekcije. Hvala genijalcima koji su ih patentirali! 

Ispod možeš naći listu platformi koje i ja sama često koristim za svoje projekte, bilo kao dodatne resurse u dizajniranju ili same programe da nešto “na brzaka smućkam”.

Papir i Olovka

Na prvom mestu, iako nisu potpuno besplatni. Ne, stvarno, pored sve ove sjajne tehnolgije, dok ipak sve kreće od papira i olovke. Bar što se mene tiče, uvek mora dizajn da mi “prođe kroz ruku” pre nego što ga prebacim u digitalni oblik. A možda sam i ja postala malo old school, ti prosudi. 😅

Pinterest

Društvena mreža koja se bazira na estetski privlačnim vizualima iza kojih najčešće stoji članak, pa se pomoću tih vizuala „čuva za kasnije“; sjajan za prikupljanje inspiracije i otkrivanje svog stila.

Behance

Ovo je društvena mreža za dizajnere i riznica blaga, što se ozbiljne inspiracije tiče i to, ne samo vezano za konkretne projekte, već i za samu prezentaciju projekta, koju mnogo korisnik zaista besprekorno odradi. Super caka kod Behance je ukucavanje “free … (font, mock up, i sl.)” u pretragu, jer dosta dizajnera poklanja svoje kreacije besplatno. Naravno, većina njih svoj sadržaj prodaje i postoji veliki broj njih koji vrede investicije.

Canva

Onlajn program za kreiranje vizuala (sve vrste grafičkih rešenja koja mogu da zatrebaju jednom preduzetniku); postoji besplatna Canva i Canva Pro verzija koja se plaća, ali za početnike je sasvim dovoljna i besplatna, jer su veoma velikodušno odabrali besplatne opcije. Sutra izlazi mini tutorijal o korišćenju ove platforme, tako da se obavezno pretplati na moj YouTube kanal ovde

Google Fonts

Kolekcija odličnih besplatnih fontova koji se mogu preuzeti za kompjuter, ali i za veb stranice.

Adobe Color Wheel

Sjajna alatka za kreiranje svoje palete boja i pravilan odabir nijansi koje će ići zajedno.

Lorem Ipsum Generator

Sećaš li se šta je Lorem Ipsum tekst? (podseti se ovde) Ovaj super sajt može da ti pripremi koliko god želiš “lažnog” teksta, a sve što treba da uradiš jeste napišeš koliko paragrafa ti treba i potom ih kopiraš i ubaciš u svoj projekat.

Pixabay

Velika selekcija besplatnih stock fotografija koje možeš iskoristiti u svojm vizualima. Posvetiću jedan ceo tekst o besplatnim stock fotografijama, jer ima dosta mesta na kojima možete da pronađete one prave za svoje potrebe.

G-Suite

Iz celog G-Suite paketa, koje je dar sa cloud-a, ovde ću izdvojiti. U pitanju je onlajn zamena Microsoft Office-a, koji sam zaboravila da postoji od kad sam otkrila Google Docs (umesto Word-a), Sheets (umesto Excell-a) i Slides (umesto PowerPoint-a). Tu je i Google Forms, koji je super za kreiranje anketa, upitnika, prijava za raznorazne aktivnosti i slično. Još jedna genijalna stvar kod svih ovih alatki je to što na njima možete raditi timski i gledati promene u “real time”, odnosno uživo dok se dešavaju.

Moj Dizajn Proces

Ko što sam spomenula na početku teksta, ovo je trenutna verzija mog kreativnog procesa, ali i dosta toga koristim i u ostalim sferema života.

Stvari bez kojih ne počinjem su:

  • Kafa

  • Olovka, papir i neko piskaralo u boji (marker, bojica, hemijska, ne biram 😅) 

  • Sušalice i pejlista (imam 3-4, u zavisnosti od raspoloženja i koliko je rok za predaju blizu)

  • Pinterest i Behance

  • Laptop i telefon (koristim par aplikacija za produktivnost da bih što bolje iskoristila vreme)

  • Udobno mesto

Zagrevanje

Kada se uverim da imam sve što mi je neophodno i jasno razmem projekat, priremam se za dizajniranje ovako:

  1. Prikupim sve ponuđene informacije i vizuale koji su mi dati. Radim kratko istraživanje na zadatu temu, zapišem ono što mi se čini najznačajnijim ili mi može poslužiti kao podsetnik i inspiracija.

  2. Pravim malu kolekciju najomiljenijih tuđih projekata, bilo da su vezani za temu ili ne, ali imaju neke detalje koji mi se čine privlačnim, i koristim ih kao još jedan vid inspiracije.

  3. Pravim brdo mini skica (uglavnom ne većih od 5 x 5cm) - svega od mogućih rasporeda, do zanimljivih detalja koje bi želela da iskoristim u svom dizajnu. Zanimljiva stvar je da što više skica imam, to mi više ideja pada na pamet i nekada moram da se zaustavim da bih se zapravo posvetila radu na samom dizajnu 😅

Kreiranje

Prethodne korake volim da poredim sa zagrevanjam pre treninga. Da bi dizajn bio što bolji i kako bi izbegali većinu grešaka, bitno je da razgibamo svoju maštu i pokrenemo "sokove" kreativnosti.

I konačno, vreme koje provodim dizajnirajući izgleda otprilike ovako:

  1. Tek kada imam zadovoljavajući broj skica, palim program (uskoro pišem o programima koje koristim, a ima ih 😅) i pripremam mrežu smernica po kojima potom pravim raspored. Njega ću blago menjati i prilagođavati kada kasnije krenem da ubacujem elemente dizajna.

  2. Biram 2-3 ideje iz skica i prebacujem ih u digitalni oblik. Obično mi u toku ovog procesa padnu na pamet bar još 2 kombinacije, pa digitalizujem i njih.

  3. Klijentu šaljem dve, maksimalno četiri varijante, kako bi izabrao onu koja je najpribližnija njegovoj zamisli i dao mi smernice kojim putem sa njom da nastavim.

  4. Pravim finalni dizajn od odabrane skice i novih uputa i šaljem na proveru i potvrdu. Nekada pored 2D prikaza, šaljem i mokap, ako je dizajn komplikovaniji i nije lako zamisliti gotov proizvod. 

  5. Nakon poslednje potvrde, pregledam sve detalje, proveravam tekst i šaljem finalni dizajn u nekoliko različitih fajlova, zavisno od daljeg korišćenja.

  6. Svi srećni i zadovoljni! (bar je do sada bilo tako, bez izuzetka, pu pu)

Kada nađem malo slobodno vremena, sastavim malu prezentaciju projekta ili iskoristim mokap i ubacim na svoj portfolio, koji možeš da pogledaš ovde.

-----

Pitanje

O čemu još bi želeo/la da pišem? Da li postoji određena tema koju bi voleo/la da obradim? Javi!

Spremila sam još dosta toga što mislim da bi ti koristilo, a uskoro izlaze i tutorijali za korišćenje raznih dizajn alatki, ali mi je, naravno, najbitnije da čujem šta ti želiš da vidiš. Pretvorila sam se u uho.


Hvala na pažnji. Do sledećeg čitanja.

P.S. Ne zaboravite da budete kreativni, čuvajte se i ostanete kod kuće.

 
 
Natasa Buha / NB Creative Studio

Prvi put si ovde? Dobrodošao/la! Moje ime je Nataša i bavim se dizajnom, marketingom, razvojem biznisa i crtanjem.

Ovo je moja “digitalna beležnica” u kojoj delim svoja znanja, iskustva, primere, projekte, inspiraciju i motivaciju. Teme su grafički i veb sajt dizajn, društvene mreže i internet marketing, razvoj biznisa, organizacija i inspiracija.

———

U ovom tekstu delim svoje omiljene, a pritom i besplatne, alate i resurse, i svoj proces kreiranja.

———

Možda te interesuju i ovi tekstovi:

n b creative studio

Freelance designer creating simple, intuitive & alluring designs that go beyond just looking great

INTERIOR | GRAPHIC | WEBSITE DESIGN

https://nbstudio.me
Previous
Previous

Uvod Canva Dizajnerski Program {Mart 2020}

Next
Next

Pričaš li Dizajnerski? 40+ Osnovnih Pojmova Koje Treba da Znaš