n ~ b creative studio

View Original

Uvod Canva Dizajnerski Program {Mart 2020}

Canva je sjajan dizajnerski program, koji ne samo da je besplatan, već je i toliko jednostavan da ga može apsolutno svako koristiti, bez obzira na dizajnersko iskustvo.

Danas želim da ti predstavim ovu platofrmu i uvedem u to kako se koristi. A nakon tutorijala sam spremila i jedan dizajnerski izazov u dve edicije - za odrasle i za klince, kako bih ti dala ideju da se zabaviš (sam/a ili sa decom), kreativno ispuniš svoje vreme, ali i primeniš sve ono što smo do sada naučili.

See this content in the original post

Uvod u Canva Dizajn Platormu

Pogledaj ovaj kratki desetominutni tutorijal na videu ispod. Takođe sam kopirala i transkript celog videa, ukoliko nisi u mogućnosti da gledaš sa zvukom.  Naravno, ovo je samo mali delić onoga što sa Canvom može da se kreira. I iako će biti još tekstova i videa na tu temu, ja bih te snažno ohrabrila da isprobaš svaku opciju i dugme samostalno, jer uvek postoji to magično Undo kojim brzo poništavaš ono što ti se ne dopada.

+ Transkript Tutorijala

Obzirom da je Canva onlajn platforma pristupa joj se putem interneta i pretraživača ili mobilne aplikacije, tako da nije program koji morate da instalirate na svom računaru.

Postoji besplatna i plaćena verzija. I opcije besplatne verzije su toliko raznovrsne da vam, za poočetak, verovatno neće ni trebati plaćena verzija. I još jedna sjajna stvar kod Canve su unapred dizajnirani obrasci koje možete koristiti za svoje projekte i tako sebi ili uštedite vreme, ili naći dobru inspiraciju, ili jednostavno izabrati jedan od njih kao dobru osnovu ako niste sigurni u svoje dizajnerske sposobnosti.

Kao što sam spomenula, Canvi pristupamo pomoću pretraživača, tako da u polju gde se upisuje vebsajt adresa upišete CANVA.COM ili kliknite na link, koju ću vam ostaviti u opisu ispod videa. Pojaviće vam se ova stranica, gde sa leve strane imate opcije da kreirate svoj nalog koji vam je potreban za korišćenje Canve. Možete ga lako i brzo kreirati pomoću svog Google naloga, Facebook naloga ili standardno, putem e-mail adrese.

Kada ispratite sve korake, vratite se na Canvu i u gornjem desnom uglu pritisnite log in. Ja ću se ulogovati preko Facebooka, i dolazimo do Canva menija. On izgleda ovako.

U gornjem levom uglu su podešavanja za vaš nalog, vaše ime, slika, koju možete promeniti klikom na avatar. Zatim link koji vodi na sva ostala podešavanja vezana za nalog. Ispod toga je link pomoću kog možete da preporučite Canvu svojim prijateljima, i linkovi za pomoć i odjavljvanje. Ispod svega ovoga je dugem za kreiranje novog projekta, odnosno dizajna. Međutim, to možete uraditi i izborom jednog od ovih unapred dimenzionisanih sadržaja ovde ili pretragom pomoću ključnih reči. Takođe, u desnom uglu iznad obrazaca postoji i opcija za manuelno upisivanje dimenzija, ukoliko vaš sadržaj ima možda drugačiju ili specifičnu veličinu. Tu imate izbor da veličinu ukucate u pikselima, inčima, cm ili mm.

Ispod obrazaca, u odseku Your Designs, možete pronaći i pristupiti svim svojim dosadašnjim projektima.
Ja ću danas izabrati objavu za Instagram kao primer jednog tipa digitalnog sadržaja. Počeću ukucavanjem reči Instagram u pretragu. Pokazaće mi se sav sadržaj vezan za njega, pa ću izabrati Instagram post, odnosno objavu.

Sada dobijam izbor između prazne strane ili nekog od obrazaca, kojih ima jako mnogo, kao što možete da vidite. Ali ću ja danas krenuti sa praznom stranom, jer sve ove obrasce možemo i kasnije da dodamo na svoj projekat.

Canva nas vodi u novi prozor i dolazimo do dizajn kontrolne table koja izgleda ovako. Samo ću da sklonim ovo da nam ne smeta. Prvo što gore vidimo je navigacija, koja sa leve strane ima linkove Home - koji te vraća na početnu stranu; File - koji otvara ovaj padajući meni sa opcijama da promenimo naziv projekta, što ću sad da ukucam; kreiramo novi dizajn; opciju skrivanja i otkirvanja margina i smernica za štampu; opciju čuvanja, iako se svaka promena koju napravimo gotovo momentalno čuva. Što možete da vidite ovde i ovde. Brzina čuvanja ustvari zavisi od brzine interneta. Zatim imamo opciju čuvanja u određeni folder; opciju za pravljenje kopije trenutnog projekta; opcije čuvanja dizajna na vaš računar i pomoć. Pored File imamo opciju Resize, koja je sjajna, ali je dostupna samo za Pro verziju, tako da o njoj neću pričati ovog puta.

Ali pored nje je dragoceno Undo, tj. vraćanje jedne u nazad akcije. Na desnoj strani je ime projketa, koje možemo i tu da promenimo. Zatim link za Canvu Pro, opcija za deljenje sa nekim putem e-maila i izbor koliko slobode mu dajete - da li može samo da pogleda dizajn, ili može da menja nešto u njemu, tj. edituje. I poslednja opcija je Download, putem koje birate u kom formatu želite da sačuvate dizajn na svoj računar ili mogućnost deljenja na određenu platformu dikretno sa Canve.

Na sredini je, naravno, prostor za dizajn, dok sa leve strane, ispod navigacije, imamo osnovne alate za dizajniranje. Tu možemo da izaberemo jedan od unapred dizajniranih obrazaca, dodamo neke od mnogobrojnih besplatnih fotografija ili kupimo neku za po 1€ po fotografiji, što je mnogo jeftinije nego stock fotografije inače. Zatim možemo izabrati dodatne elemente kao što su stikeri, okviri, oblici, linije, animacije i svašta još nešto. Možemo dodati tekst, tako što ćemo izabrati jedan od tri formata - naslov, podnaslov ili telo teksta, tj. glavni deo teksta. Ili možemo izabrati neke od unapred kreiranih šablona i samo ubaciti svoje informacije. Zatim, možemo dodati pozadinsku muziku, ako je animirani sadržaj u pitanju. Možemo dodati neki od besplatnih videa, kojih ima dosta; izabrati pozadinu koja može biti boja ili fotografija. Može biti čak i video, što ću vam pokazati na kraju kao mali bonus. Takođe možemo ubaciti svoje fotografije, videe, logo, druge vizualne i grafike tako što ćemo ih prvo importovati sa svog računara i onda koristiti. Ostale dve opcije i nisu trenutno toliko bitne. Alati u polju ispod navigacije će se pojaviti kada obeležite određeni element na vašem projektu, i oni će se menjati u zavisnosti od tipa tog elementa.

Oko same stranice nalazi se dodavanje beleški za celu stranicu, dupliranje stranice uključujući i sve elemente ne njoj i dodavanje nove stranice, što možete uraditi i klikom na polje ispod trenutne. Zatim u donjem uglu uvećavate i umanjujete stranicu, ukoliko želite da se bavite sitnim detaljima. I imate mogućnost da prebacite stranicu preko celog ekrana.

Dodavanjem nove stranice pojavljuju se nove opcije. Tu je sada biranje imena za jednu određenu stranicu, što možete gledati kao podnaslov svog dizajna. Zatim je tu pomeranje stranice, odnosno menjanje redosleda stranice i kada obeležimo određeni element, kao što je na primer, pozadina, pojaviće vam se opcija za dodavanje komentara za taj obeleženi element. U komentaru možete da, ako ste dodali još nekoga kao korisnika ovog projketa tagujete tu osobu i tako ona dobije obaveštenje da ste vi ostavili komentar za nju.

Dodaću jedan obrazac kako bih vam pokazala kako se koriste razni elementi i koji će se alati pojaviti u ovom delu ispod navigacije. Kada obeležim jedan od ovih elemenata koje smo dobili, pojaviće mi se dva plava kvadrata. Prvi kvadrat je označen punom linijom i obeležava taj sam element. A drugi je isprekidan i govori mi da je taj element deo cele ove grupe. Njih mogu da razdvojim klikom na Ungroup i sada vidimo da su svi obeleženi punom linijom, što znači da su svi samostalni elementi. Obeležavanjem ovog pravougaonika pojaviće se tačke putem kojih mogu da manipulišem ovim oblikom i menjam mu veličinu. Takođe će se pojaviti kružić ispod, koji je malo teško videti od ove fotografije i kojim možete da rotirate oblik.

Što se tiče dodatnih alata, ovaj element je vrlo jednostavan pa nemamo mnogo opcija za modifikaciju. Možemo mu promeniti samo boju klikom na ovaj kvadrat. Boju možemo potražiti imenom ili hex kodom, ako ne znate šta je to ostaviću link sa tekstom o dizajnerskim terminima u opisu. Ukucavanjem, na primer, imena boje dobijate, ne samo tu boju, već i najpopularnije palete koje sadrže nju. Zatim boju možete sami kreirati ovde. Možete odabrati jednu koja se već koristi u dokumentu, tj u projektu. Boje brenda su Pro opcija, ali imate i boje koje su izvučene iz fotografije i standardnu paletu.

Sa desne strane, pored opcije za razbijanje grupe su opcije za dupliranje elementa ili cele grupe, u ovom slučaju. Opcije za menjanje pozicije označenog elementa ili grupe u odnosu na ostale, ili u odnosu na samu stranicu. Opcije za kopiranje stila, koji možete da preneste na element istog tipa. Nju prate opcija za menjanje procenta transparentnosti, dodavanje veb linka, ako je interaktivni PDF ili prezentacija u pitanju. Sledeća je opcija za zaključavanje elementa i zaštitu od modifikovanja i opcija za brisanje.

Obeležavanjem teksta, dobijamo mnogo više opcija što se tiče modifikovanja. Možemo da promenimo font, izaberemo jedan od velikog broja besplatnog fontova. Crni su besplatni, a sivi su dostupni samo u Pro verziji. Fontove takođe možemo da potražimo i po imenu, ako ga znamo. Možemo da menjamo veličinu, boju, da li je tekst ili pojedinačna reč boldovana, italic ili podvučena; kakvo je poravnanje celog teksta; da li su sva slova velika ili su onakva kakve ih mi iskucamo. Potom možemo da biramo da li je u pitanju lista sa tačkama ili sa brojevima, ili je standardni tekst i koliki je razmak između slova, odnosno između redova. Ove opcije sa desne strane uglavnom ostaju iste za sve elemente.

Kada selektujem fotografiju dobićemo druge opcije za modifikaciju. Obzirom da je ova postavljena kao pozadina, možemo da je zamenimo bojom, ali generalno, kada su fotografije u pitanju, na njih možemo da dodamo određeni efekat, da dodamo unapred pripremljeni filter ili ga manuelno kreiramo. Da je isečemo i promenimo deo koji će biti vidljiv. Ili je okrenemo horizntalno ili vertikalno.

A sada onaj mali bonus, kao što sam obećala. Pokazaću vam koliko je jednostavno da stavite video za pozadinu, a na ovaj isti način se stavljaju i slike koje su dostupne ovde ili one koje ste importovali sa svog računara.

Dakle, otići ćemo u odeljak gde su video klipovi izabrati jedan i, držeći levo dugme miša, prevući ga sve dok se ne prikaže na pozadini. I onda pustiti. I to je to. Obrisaću ovo da bolje vidite i evo ga snimak na pozadini.

See this content in the original post

Hvala na pažnji. Do sledećeg čitanja.

P.S. Ne zaboravite da budete kreativni, čuvajte se i ostanete kod kuće.

See this gallery in the original post
See this social icon list in the original post

Prvi put si ovde? Dobrodošao/la! Moje ime je Nataša i bavim se dizajnom, marketingom, razvojem biznisa i crtanjem.

Ovo je moja “digitalna beležnica” u kojoj delim svoja znanja, iskustva, primere, projekte, inspiraciju i motivaciju. Teme su grafički i veb sajt dizajn, društvene mreže i internet marketing, razvoj biznisa, organizacija i inspiracija.

———

U ovom tekstu možeš pogledati tutorijal za Canva dizajerski program.

———

Možda te interesuju i ovi tekstovi:

See this gallery in the original post